Sistemul de rulare are doua functii principale:transmiterea puterii de la motor la roti si varierea cantitatii de cuplu.Puterea este rata sau viteza la care activitatea motorului este efectuata.Cuplul este forta de rasucire aplicata rotilor.
Pentru efectuarea transmisiei puterii si cuplului de la motor la roti avem nevoie de o cutie de viteze cu mai multe rapoarte(trepte),pentru ca motorul furnizeaza puterea maxima la anumite rotatii pe minut(RPM).
In scopul de a folosi aceleasi rotatii pe minut la diferite viteze de deplasare ale vehiculului, este necesara schimbarea vitezelor.
Exista de fapt doua componente ale sistemului de rulare :transmisia si diferentialul.
Transmisia reprezinta ansamblul mecanic interpus intre motor si diferential.Aceasta preia puterea motorului prin intermediul ambreiajului si cutiei de viteze si o transfera diferentialului.
Diferentialul transmite puterea la rotile motoare(de tractiune) prin planetare si permite rotirea acestora la viteze diferite una fata de cealalta(Ex.: in curbe, pe suprafete alunecoase etc.).
Transmisiile sunt de doua feluri:manuale si automate.
Transmisiile manuale au de obicei patru sau cinci viteze inainte si una inapoi.
O componenta importanta a transmsiei este ambreiajul, care permite motorului sa se roteasca in timp ce treapta de viteza este schimbata sau schimbatorul se afla in pozitia neutru(N).Unele transmisii manuale folosesc un ambreiaj electric iar vitezele se schimba cu ajutorul unor padele, aflate in spatele volanului.La acest sistem senzorii de viteza, pozitie si mini computerele impiedica supraturarea motorului atunci cand se schimba vitezele.
Transmisiile automate au de obicei trei viteze inainte si una inapoi.La cutiile automate cu trei viteze, treapta intai ofera cuplu maxim la viteza mica, precum si pornirea de pe loc.Treapta a doua ofera cuplu mediu, viteza de accelerare si urcarea pantelor.Treapta a treia ofera viteza maxima la cuplu minim.Aceasta treapta este folosita pentru mentinerea vitezei de croaziera.
Cuplul deriva din puterea motorului.Motorul produce rotirea arborelui cotit, in functie de cum apasam pedala de acceleratie.Deci, la orice viteza de rotire a arborelui cotit, putem aplica diferite trepte de viteza, cu rezultate diferite.Daca folosim o treapta mare de viteza, vom avea o viteza mare si o putere mica ,si invers.
La transmisia manuala, trebuie sa schimbam noi insine vitezele, cu un schimbator de viteze aflat de obicei pe consola centrala, intre scaunele din fata, si cu ajutorul pedalei de ambreiaj.
La transmisia automata, mecanismul va actiona fara ajutorul soferului.Vitezele se vor schimba cu ajutorul unui sistem hidraulic cu ulei, fiecare viteza fiind controlata de un sistem de valve hidraulice.Vitezele se vor schimba automat, in functie de viteza vehiculului, incarcatura si conditiile de drum.
Transmisiile automate folosesc un convertor de cuplu in loc de ambreiaj.
Ultima componenta in sistemul de rulare este diferentialul.La masinile cu tractiune pe spate, diferentialul este in spatele masinii.Puterea motorului este transmisa printr-un ax cardanic.La masinile cu tractiune pe fata ,diferentialul este integrat in cutia de viteze, transmisia la rotile motoare efectuandu-se prin intermediul planetarelor.
Masuri de preventie:
- Schimbati lichidul din transmisie, la intervalele recomandate de producator.Daca tractati regulat remorci, fiti pregatiti sa schimbati lichidul din transmisie chiar mai devreme decat este recomandat de producator.
- La transmisia manuala, invatati sa dati drumul usor la ambreiaj, fara sa turati prea mult motorul.Turarea excesiva a motorului, atunci cand debreiati, poate cauza uzura prematura a ambreiajului.
- Asigurati-va ca axele cardanice si planetarele sunt lubrifiate.
- Daca aveti o masina cu tractiune pe fata, evitati sa accelerati la maxim in cazul in care rotile vehicului sunt blocate in zapada sau noroi.
Ce trebuie sa discutati cu mecanicul dumneavoastra:
- Daca sesizati vibratii in volan atunci cand accelerati, cand franati, cand rotiti volanul sau chiar cand mentineti o anumita viteza pe carosabil, trebuie sa va adresati cat de curand posibil mecanicului dumneavoastra si sa-i descrieti exact ce se intampla.
S-ar putea ca cele relatate mai sus sa fie greu de inteles pentru multi dintre dumneavoastra, dar scopul informatiilor a fost sa puna baza catorva dintre cunostintele minime pe care ar trebui sa le aiba orice posesor de vehicul!