Functionarea motorului

Written by admin on December 20, 2010 in Uncategorized - No comments

Motorul este inima masinii dumneavoastra,dar in locul pomparii sangelui, motorul pompeaza aer si carburant.Principala functie a motorului este de a transforma aerul si combustibilul in miscare de rotatie, astfel incat rotile masinii sa se poata misca.Cum se face ca??…Ei bine,sa incepem cu motorul si sa vedem toate piesele importante .

Pistoanele:Cele mai multe motoare au 4, 6 sau 8 pistoane, care se misca in sus si in jos, in cilindri.In partea de sus a pistonului este ceea ce se numeste camera de ardere , unde amestecul de aer si combustibil intra inainte de aprindere.De cealalta parte este carterul, care este plin de ulei.

Arborele cotit:Arborele cotit este conectat la pistoane prin biele.In timp ce pistonul se misca de sus in jos, cilindrul invarte arborele cotit, care transforma miscarea rectilinie in miscare de rotatie.

Valvele:Mecanismul valvelor mai contine culbutori, un arbore cu came si tije.

Acum, ca avem o prezentare generala a partilor motorului, sa vedem ce se intampla cu acestea.Majoritatea automobilelor de astazi, au motoare in 4 timpi(4 cicluri) care insemna patru evenimente distincte pentru a incheia un ciclu complet.

  • Admisia:Arborele cu came deschide valvele de admisie.Pistonul se misca de sus in jos, in cilindru.Aceasta miscare creeaza un vacum care aspira amestec de aer si combustibil, in camera de combustie de deasupra pistonului.
  • Compresia:Cand pistonul se misca inapoi in cilindru, valvele de admisie se inchid si sigileaza camera de combustie.Aceasta cauzeaza compresia aerului si combustibilului.
  • Aprinderea:In timp ce aerul si combustibilul este comprimat iar pistonul se apropie de partea de sus a camerei de combustie, o scanteie din bujie aprinde amestecul de aer si combustibil.Explozia produsa impinge pistonul in jos, in cilindru si invarte arborele cotit.
  • Evacuarea:Dupa ce pistonul atinge partea de jos a cilindrului, valvele de evacuare se deschid si gazele ramase din arderea combustibilului si aerului sunt trimise in sistemul de evacuare.

Puneti aceste patru evenimente in ordine si aveti un ciclu complet.Ati adormit?Teoria este de ajuns,hai sa vorbim despre lumea reala si preoblemele pe care le puteti intampina cu partile mentionate mai sus.

Pistoanele:Amintiti-va ca am vorbit despre segmenti, care sgileaza camera de combustie , de carter.In timp segmentii se uzeaza.Cand acestia se uzeaza, vor permite amestecul de combustibil si aer sa ajunga in ulei si sa-l dilueze.Aceasta diluare reduce capacitatea uleiului de a lubrifica motorul si cauzeaza uzura prematura.De asemenea, in sens invers, daca se uzeaza  segmentii, uleiul din carter intra in camera de combusie.Acesta va fi ars iar pe teava de esapament va iesi fum alb-gri.Daca masina dumneavoastra acoate acest fum care nu dispare la cateva minute dupa ce ati ponit motorul masinii ,inseamna ca s-au uzat segmentii.Daca fumul dispare dupa start inseamna ca aveti probleme cu valvele.

Arborele cotit:Arborele cotit se invarte pe rulmenti care se pot uza in timp.Legatura dintre arborele cotit si piston este facuta de o biela atasata la un rulment.Daca auziti un zgomot de intensitate medie insotit de ciocanituri, inseamna ca s-au uzat rulmentii.Aceasta este o reparatie costisitoare si include repararea arborelui cotit sau inlocuirea acestuia.Pentru a preveni aceasta problema, folositi un ulei de calitate inalta, sau schimbati-l cat mai des posibil(3 luni sau 5000km).De asemenea, mentineti nivelul din baia de ulei, intre semnele stabilite pe joja.

Valvele:Daca masina dumneavoastra scoate fum alb-gri, doar la ponirea motorului, este posibil sa aveti scurgeri prin valve. Cand se uzeza valvele, acestea permit ca uleiul sa se scurga in camera de combustie atunci cand motorul este oprit.Uleiul se colecteaza acolo pana la urmatoarea ponire a motorului.In general, nu vor exista scurgeri de ulei din valve in timpul functionarii motorului, pentru ca valvele se dilata de la combustie si se vor inchide scurgerile.

O alta problema comuna este lantul sau cureaua de distributie , care poate aluneca sau chiar rupe cauzand oprirea rotirii arborelui cu came.Acesta comanda deschiderea  si inchiderea valvelor, in consecinta, motorul se va opri si nu va mai functiona.Daca veti incerca sa reponiti motorul, aceasta defectiune poate deteriora valvele iar la rotirea arborelui cotit, acestea se vor lovi de pistoane.Din cauza acestei ciocniri se mai pot indoi bieletele sau chiar crapa pistoanele.De aceea, producatorii de automobile  recomanda schimbarea lantului si curelelor de distributie la fiecare 90 000km.Curelele de distributie se pot usca si crapa in timp, pierzandu-si elasticitatea.Ele vor trebui schimbate chiar daca nu aveti cei 90 000km parcursi in 6 ani.

Intretinere preventiva:

  • Schimbati uleiul in mod regulat.
  • Lasati motorul masinii sa se incalzeasca inainte de a poni la drum, mai ales cand temperaturile sunt coborate si uleiul este vascos.
  • Schimbati cureaua de distributie la intervalele  recomandate de producator.
  • Feriti-va de aditivii de ulei din reclamele TV comerciale.Schimbarea regulata a uleiului va mentine functionarea motorului in stare buna.
  • Daca aveti o masina cu turbo compresie, lasati motorul sa se racesca un minut inainte de a-l opri.

Ce trebuie sa discutati cu mecanicul dumneavoastra:

  • Daca vreti sa inlocuiti motorul masinii, discutati beneficiile cumpararii unuia nou sau uzat.Daca aveti in plan sa pastrati masina pentru mai mult timp, ar fi bine sa cumparati un motor nou.
  • Cand vreti sa puneti o diagnoza zgomotelor produse de motor, descrieti-le cat mai bine posbil si tineti cont de pozitia acceleratiei si de momentul cand incep zgomotele.Uneori schimbarea tipului de ulei, poate provoca zgomote.Asigurati-va ca mecanicul foloseste marca de ulei  si numarul W corespunzator masinii dumneavoastra.

Leave a Comment